Pilsner Urquell

Pilsner Urquell se vaří v pivovaru Plzeňský Prazdroj, a. s. Jde nejen o typický, ale i historický vzor piv plzeňského typu. Vůbec poprvé na celém světě byl tento druh piva uvařen 5. října 1842 v plzeňském pivovaru německým sládkem Josefem Grollem. Pilsner Urquell byl vůbec první světlý ležák, čímž byl inspirací pro více než dvě třetiny dnes vyráběného piva na světě.

Prazdroj (4,4 % VOL.) je spodně kvašený světlý ležák vyráběný spodním kvašením. Naprostá většina produkce nyní kvasí v nerezových cylindrokonických tancích, které Pivovar Prazdroj instaloval v roce 1993. Byly zavedeny po pětiletých zkouškách a ověřování, kdy pokusné šarže dosahovaly objemů až 2000 hl piva. Vedle toho probíhá tzv. srovnávací výroba tradiční původní technologií s kvašením v dubových kádích a zráním v ležáckých sudech, využívaná pro zajištění neměnnosti jedinečné chuti a kvality. Tradiční technologické parametry kvašení i dokvašování (zrání) piva tím nebyly nijak dotčeny, jak lze snadno dokázat porovnáním údajů o době kvašení a zrání piva z uvařené první várky v roce 1842 a současných technologických parametrů. Pivo Pilsner Urquell bylo a je charakteristické nižším obsahem alkoholu, tj. „jen“ 4,4 % obj., což vyplývá z nižšího prokvašení piva. Extrakt původní mladiny se mění, zatímco v roce 1972 byl 12,08% hmotnosti, v roce 2006 již musel být méně než 12%,
protože Pilsner Urquell ležák byl u Celní správy veden jako 11%

  • Pivní styl
  • Pivovar
  • Obsah alkoholu
  • Stupňovitost
  • Hořkost
  • Barva
  • Chmel
  • Slad
  • Kvasinky
  • světlý ležák Bohemian Pilsner
  • Plzeňský Prazdroj (Plzeň, CZ)
  • 4,4 %
  • 11,8° Plato
  • 11,3 IBU
  • 30,7 EBC
  • chmelové produkty
  • ječný
  • spodního kvašení